Alumet – Expert in Hoogwaardig Aluminium Anodiseren

Anodiseren

anodiseren

Wij behandelen
materiaal met oog
op de toekomst

Anodiseren is een elektrochemisch proces, waarbij het metaaloppervlak wordt omgezet in een decoratieve, duurzame, corrosiebestendige, slijtvaste oxidelaag. Deze aluminiumoxidelaag is niet aangebracht zoals een coating, maar is volledig geïntegreerd met het onderliggende aluminium. Het heeft een geordende poreuze structuur die additionele processen, zoals inkleuren, mogelijk maakt. Onze anodiseerlagen voldoen aan de hoogste standaarden, zoals QUALANOD en BS.

onze kleuren

Ontdek ons brede
kleurenassortiment

Na de ontdekking hoe een goede bescherming een uiterst dun oxidefilmpje op aluminium al kan geven, lag het voor de hand naar methoden te zoeken om de oxidelaag dikker en nog beter beschermend te maken. Aanvankelijk waren dat chemische methoden. Later is het elektrochemische proces ‘anodisch oxideren’ ontwikkeld. Naar het Engelse ‘anodizing’, noemt men dit meestal anodiseren, terwijl men bij dit proces ook wel spreekt van eloxeren, wat is afgeleid van het Duitse ‘Eloxalverfahren’. Zwavelzuuranodiseren heet ook wel het GS proces, naar het Duitse ‘Gleichstrom Schwefelsäure’.

 

Naast het anodiseerbad is een gelijkrichter opgesteld, waarvan de negatieve pool is verbonden met de kathodeplaten en de positieve pool met het aluminium. Onder invloed van de stroomdoorgang ontwikkelt zich aan de anode zuurstof en aan de kathode waterstof.

 

De zuurstof (evenals de waterstof) ontstaat aanvankelijk in de vorm van vrije atomen, die zeer reactief zijn en op het aluminium inwerken onder vorming van een oxidelaag. Alleen de atomaire zuurstof, die het aluminium verder doet oxideren, wordt hier dus voor gebruikt. Het anodiseerbad is in feite een middel om zuivere zuurstof in de vorm van vrije atomen in contact te brengen met het metaaloppervlak.

 

In theorie is het gebruik van het soort badvloeistof daarom niet van belang, als het maar een elektrolyt is, dat wil zeggen dat het de elektrische stroom geleidt. De gevormde oxidelaag heeft heel andere eigenschappen dan het aluminium zelf. Deze laag heeft mechanische eigenschappen die tussen glas en porselein in liggen. De laag is hard en bros en bovendien is het een elektrische isolator.

 

onze methodes

Ontdek onze
anodiseermethodes

anorganische kleurstoffen

Inkleuren met
anorganische
kleurstoffen

Inkleuren met anorganische kleurstoffen is bijvoorbeeld mogelijk met een éénfase-kleuring, zoals bij gebruik van ferri-ammoniumoxalaat. Dit geeft een goudachtige kleur, maar in geringe concentratie ontstaat de kleur ‘nieuwzilver’. Bij Alumet is deze techniek en kleur verkrijgbaar onder de naam AluGold.

ELektrolytisch

Elektrolytisch
inkleuren

Bij elektrolytisch inkleuren maakt Alumet gebruik van metalen uit metaalverbindingen zoals tin uit een oplossing van tin sulfaat. Dit geeft kleuren van licht koper tot zwart. Bij gebruik van kopersulfaat ontstaan kleuren tussen lichtroze en kardinaalrood. Het voordeel van dit elektrolytisch inkleuren is dat het zeer lichtechte kleuren oplevert. Bij Alumet zijn deze kleuren verkrijgbaar onder de namen AluBronze en AluRed. Door aluminium 2x electrolytisch te kleuren ontstaan de kleuren verkrijgbaar onder de naam AluOldCopper.

combinatiekleuring

Elektrolytisch plus
anorganische stoffen

Het gebruik van nieuwe, zeer lichtechte, anorganische kleuren in combinatie met elektrolytisch inkleuren komt op dit moment steeds vaker voor, bijvoorbeeld in de kleuren ‘koper’ en ‘messing’. Hierbij kleuren wij eerst elektrolytisch en vervolgens met ferri-ammoniumoxalaat. Bij Alumet zijn deze kleuren verkrijgbaar onder de namen AluCopper en AluBrass

interferentie

Interferentie
kleuring

Interferentiekleuren is een relatief nieuw kleurprocédé dat ook tot de mengkleursystemen gerekend mag worden. Hierbij werkt men niet alleen met kleur, maar ook met lichtbreking (interferentie). Door na het anodiseren in gelijkstroom-zwavelzuur te behandelen in zuur en wisselspanning is het mogelijk het onderste gedeelte van de porie te vergroten. Daarna volgt een elektrolytische metaalafscheiding. De kleuren grijs, blauw en groen worden zo gemaakt. Alumet heeft deze interferentietechniek ook in huis onder de namen AluGrey, AluBlue en AluGreen.

onze voorbehandelingen

Ontdek onze 
voorbehandelingstechnieken

Slijpen

Alumet heeft speciale machines om de toplaag van geëxtrudeerde profielen te egaliseren.

Borstelen

Het effect van borstelen is een glanzend oppervlakte met zichtbare borstellijntjes.

Polijsten

Door materiaal te polijsten ontstaat er een glanzend effect.

REINIGINGSMIDDELEN

Welke reinigingsmiddelen
gebruik je voor het
geanodiseerde oppervlak?

Reinigen mag uitsluitend gebeuren met middelen die het geanodiseerde oppervlak niet aantasten. Dit zijn ‘pH-neutrale’, synthetische reinigingsmiddelen. Voor het onderhouden of schoonmaken van aluminium raden wij aan deze middelen te verdunnen met koud of warm water. Heeft u interesse in deze speciale schoonmaakmiddelen? Vraag deze aan via info@alumet.nl.

 

Wij willen u waarschuwen tegen het gebruik van alkalische reinigingsmiddelen, zoals sodahoudende producten en sterke wasmiddelen.

 

Ook zuren, zoals zoutzuur of fosforzuurhoudende producten raden wij af. Een te lage pH waarde (zuur) of een te hoge pH waarde (zout) zorgt er namelijk voor dat de anodiseerlaag verdwijnt. Schurende of krassende materialen, denk hierbij aan staalwol, straaldraadborstels, schuurpapier en harde polijstmiddelen, veroorzaken ook schade aan de anodiseerlaag. Wilt u meer weten over de geteste schoonmaakmiddelen?

nl_NL

Copyright ©2024 Alumet by SR Development